Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2015 17:09 - СИЛА ВЛАСТ И ЛЮБОВ - 2016 през погледа на БЕИНСА ДУНО
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1332 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
СИЛАТА ИЗОПАЧАВА СЪРЦЕТО, УМА И ВОЛЯТА. ЛЮБОВТА ПОВДИГА ЧОВЕШКАТА ДУША.



image
 

„Докато петелът пропя, Петър три пъти се отказа от Христа.“ Той се усъмни в Него. Не само Петър се усъмни в Христа, но и много още от учениците Му. Те си казваха: „Ако е Христос, Син Божи, нека покаже силата си.“ Те не разбираха, че Божественото учение, което Христос проповядваше, не се проявява във физическа сила, но в Любовта. Ако между двама души единият си служи с нож, а другият – с Любов, силата ще бъде на страната на онзи, който си служи с Любовта. Как трябва да бъдат построени домовете – на принципа на силата или на Любовта? На принципа на Любовта. Силата е резултат на нещо. Следователно, ако на човека предстои да прави избор между силата и Любовта, той непременно ще избере Любовта. Силата изопачава ума, сърцето и волята, а Любовта повдига човешката душа и я води към Бога. Който приеме Любовта и я приложи, той ще подобри Живота си; усъмни ли се в нея, той обременява кармата си.

Днес повечето хора са на мястото на Петра – техният Христос е вързан и те се колебаят в Него. – „Не е ли възкръснал Христос?“ – За онзи, който Го е видял, Христос е възкръснал; онзи, който не Го е видял, той може да вярва или да не вярва във възкресението. Виждането на Христа е подобно на виждането на Слънцето. Първите думи, които Христос каза на учениците си след възкресението, бяха: „Мир вам!“ Когато видите Христа, Той и на вас ще каже: „Мир вам!“ Тези думи означават: войната е свършена, петелът е пропял, съдбата е минала, Възкресението е станало.

Много християни в миналото и сега са виждали Христа и са разговаряли с Него. Например една стара жена видяла Христа и разговаряла с Него; Той й казал: „Ще те взема при Себе Си, но след като минеш през огън.“ Как си представяте Христа? Някои си Го представят като обикновен човек, със селска бяла аба, с калпак на главата, а други – като цар, с мантия и с корона на главата си. Наистина Христос има корона на главата си, но не от злато и скъпоценни камъни, а от петте велики добродетели: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Той ще проговори само на онзи, който може да види Неговата корона. Той ще му проговори чрез устата на Любовта, на Мъдростта, на Истината, на Правдата и на Добродетелта.

„И обърна се Господ, та погледна Петра.“ С други думи казано, Христос погледна Петра и се молеше за него да издържи изпита си, за да помага на по-слабите си братя. Тогава Христос беше с корона на главата си, образувана от светлината на добродетелите – такава корона се дава на всеки, който издържи изпитите си. Петър разбра смисъла на Христовия поглед, излезе вън и горко плака.

Нека всички хора си поставят за задача в живота да освободят Христа в себе си и никога да не се отричат от Него. Който се е отрекъл, да бъде буден – щом петелът му пропее, да излезе вън и да се разкае. Ще каже някой, че не се е отричал от Господа. Когато критикуваш брата си, когато го изнасилваш и онеправдаваш, ти се отричаш от Господа. Ето защо, когато грешите по отношение на своята душа и на своя ближен, съзнайте погрешката си, излезте вън и плачете. Всеки има някаква слабост, за която като Петра трябва да плаче. Когато вашият петел пропее, Христос ще ви погледне и вие ще си спомните думите, които ви е казал. Христос запита Петра три пъти: „Петре, обичаш ли ме?“ С това Той искаше да му каже: „Готов ли си да развиеш трите основни добродетели на Живота, готов ли си да отхраниш тези сирачета, да станеш тяхна майка?“ И вас запитва Христос обичате ли Го, готови ли сте да обработите това, което е вложено във вас, и да го приложите? Готови ли сте да носите на главата си короната на великите добродетели, да носите Светлина на ближните си?

Желая ви да бъдете смели и решителни, да изпъдите страха и малодушието навън. Имайте Вяра и упование на Бога. Аз ви говоря за този Бог, в когото живеят и се движат всички същества. Той говори днес на всички хора – как? Чрез страданията. – „Кога ще дойде мирът?“ – Когато пропеят петлите на всички народи – на Англия, на Франция, на Германия, на Русия, на цяла Европа. Те ще излязат вън и ще поплачат. Христос се е обърнал към европейските народи, поглежда ги и им казва: „Вие сте културни народи, от вас зависи бъдещето ви, вашите петли пеят вече.“ Когато петелът на Петра пропя, той разбра, че работите не се нареждат нито с нож, нито с дипломация.

Радвайте се, че сте се родили при добри условия и добри времена. Сега е краят на века, единадесетият час на деня – всички сте призвани на лозето да работите само един час. Който е обидил брата си, да излезе вън и да поплаче. Като ви срещна втори път, да видя, че умовете и сърцата ви са пробудени, че всички мъже и жени, братя и сестри живеят помежду си в мир и съгласие.

 

 

Откъси от „Поглед на Петра

 

“ – беседа от Учителя, 18 август 1918 г., София.

раздел: Светлина по пътя, Учителя Петър Дънов


Тагове:   Беинса Дуно,


Гласувай:
1



1. krumbelosvet - Петър не се отрича, а още повече не се съмнява в Христа.
17.12.2015 09:07
След като Исус е арестуван, Петър го последва в двора на първосвещеника с риск на живота си. На три пъти обаче го разпознават и той три пъти отрича, че е от учениците на Христа. Това е. Какво да каже? Да, аз съм апостол? Глупаво. Та нали сам Исус му заповядва да прибере ножа и се предава на стражата, защото това е волята Божия. Думите на Исус към Петър "Ти ли душата си за мен ще положиш? Преди петел да пропее три пъти ще се отречеш от мене.", тия думи не са обвинение, а пророчество, което да утеши и окрили Петър по време на последните земни страдания на Спасителя. И наистина, когато пропява петел и Исус поглежда Петър, той си спомня пророчеството, излиза от двора и се разплаква. А сълзите са утеха и приемане на неизбежното. Такава милост оказва Спасителят на най-твърдия си ученик, на когото възлага да стане основен камък на вярата. Основен камък, а не маловелец и отстъпник.
Странна е господстващата заблуда по въпроса за "отричането" на Петър. Неточен превод или излишно буквално възприемане на думите на Спасителя?
цитирай
2. pandor - Защо се поставяш на мястото на Петър, а не на Христа?
17.12.2015 18:26
Това, което коментираш, е само външната страна на нещата. Петър се разколебава, защото вярата му в Божията Любов не е укрепнала. В Писанието се казва перефразирам: "И косъм няма да падне от главите ви, ако не е по Моята Воля." Но за да се трансформира човешкото съзнание в Божествено, и за да се осъществи другото много важно твърдение: "Аз и Бог едно сме." - човек трябва да мине през огненото посвещение. Това подразбира, че човек трябва да премине през невъзможни за него ситуации, за да се прояви Бог чрез него и да му покаже, че за Бога смърт няма. През такова посвещение могат да минат само тези, които имат потенциалната сила да понесат "короната на Христос",т.е. да развият петте Добродетели в техния съвършен божествен вид. Петър е имал тази сила в себе си, но страха за собствения му живот се оказва много по-силен от любовта му към Учителя, към Бога и човечеството. А той е призван да разкъса мрака в душите на хората и да внесе в тях Божията Светлина. Как може да стане това, ако Христос не му покаже Пътя? Как може да изкорени страха от човешките души, ако сам той проявява малодушие? Как да стане "факел", ако огънят на Любовта в него е потушен от неверие, съмнение и страх? Христос никога не го е съдил. Неговият поглед е показал на Петър, че е бил на изпит, но все още не е готов да изпълни призванието си. Петър Го е разбрал и е плакал, заради слабостта, която е проявил. Но тези сълзи на разкаяние са били пречистващи за душата му. В този момент той е осъзнал истинския Път, по който трябва да върви и е факт, че е осъществил своята мисия на Земята, т.е. изпълнил е Волятя Божия, точно както го е направил и продължава да го прави Христос.
Ако се поставиш на мястото на Христос, ще усетиш колко силен и мощен трябва да бъде Духът иколко силна трябва да е Любовта, за да преодолее слабата и податлива на страхове и пороци човешка природа, за да я изведе към жадувания от всички свят на Мир, Светлина и Благоденствие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032196
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930