Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2011 17:57 - МОРСКА РАКОВИНА - ЗВУК
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7175 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.08.2011 19:39


blog.imhonet.ru/author/Tiffany24/post/4090128/
Хорагай - японский горн из раковины ХОРАГАЙ - ЯПОНСКИ РОГ ОТ РАКОВИНА - превод

  image Блог пользователя Tiffany24   Сегодня, 4 августа, 10:29 , ссылка Метки: история, традиции, хорагай, япония image
 
Хорагай са големи раковини в ажурни мрежи, които се използвали в Япония като тръбни рогове в продължение на много векове. Хорагай се използват от будистките монаси ямабуси за религиозни цели от преди повече от 1000 години, та и  до ден днешен в някои ритуали. Всяка школа Сюгендо има свои мелодии за хорагай. Ямабусите ги използват за да общуват помежду си в планините. Величественият звук служи за подаване на сигнали в планината на много далечни разстояния. Тяхната мелодия съпровожда също и изпълнението на сутрите. И до ден днешен специални школи обучават студенти да танцуват на традиционната музика, свързана с тази раковина. За разлика от повечето раковини от другите краища на света, които издават само един звук, японската хора може да възпроизвежда от 3 до 5 ноти. Различната тоналност на звуците се постига чрез използването на бронзови или дървени мундщуци, които се закрепят към външната част на рога на раковината. В студено време, което се случва често в планинските райони на Япония, устните могат да залепнат към металната повърхност, затова често използвали дървени или бамбукови мундщуци. image
  image
  На латински раковината се казва Charonia Tritonis. Това е мекотелото Тритон Харония или Рогът на Тритона. Раковината е доста голяма с дължина до 45 см, с овално ярко оранжево устие. Според древногръцки мит Зефс наградил Пан с Рога на Тритона, чрез който последният издавал силни звуци. Мекотелото обитава водита на Тихий Океан от Филипините до Окинава в плитките коралови рифове.image

Хорагай се използва в Япония и за военни цели. Самураите използвали рогът - хорагай за бойни сигнали в сраженията. Ямабусите били привличани да служат като тръбачи във войските. Ямабусите използвали дълбоките, резониращи, монотонни и нехармонични звуци за ретранслация на съобщения.
Звуците от хорагая често се използват в кинофилмите и телевизионните драми като ефект, символизиращ предстоящо сражение.

image

  Тоётоми Хидэёси трубит в горн. Художник Ёситоси Цукиока, 1888 год
Англоезичната Уйкипедия смята, че традицията да се използва раковината в качеството на рог произхожда от Индия и заедно с будизма попада в Япония чрез Корея в периодът Нара /710 - 794 г./ Звукът на раковината пропъждал злите духове. На мен ми се струва, че японският хорагай се приближава по звук на тибетския Dung - Dkar, звук - възвание за мир по будистките закони. Но такива раковини се използвали и преди проникването на будизма в Тибет, по-точно в будистката религия бон и вероятно имат еврейски корен. Dkar  се използвал в Тибет за призоваване на добрите духове, за да помогнат за отглеждането на добитъка и хранителните продукти, а също и за прогонването на злите духове, които предизвиквали болести и смърт.


image

  Еврейский рог шофар
Вероятно част  от, прогонените  от Израел,10 колена евреи внесли в Тибет своят древен духовен музикален инструмент шофар - рог от овен, който използват при богослужения  в синагогата по време на еврейската Нова Година и в Деня на Съда. В древността шофар се използвал като сигнален инструмент за свикване на народа и за известяване на важни събития, а също и по време на война. Според преданието, звуците на шофара разрушили стените на Йерихон /йерихонската тръба/. Вместо еврейския рог шафар, ямабусите използвали раковината, тъй като в Япония нямало овни. А традициите на планинските отшелници отсъстват в Китай, Корея и Индия.


  image
  image
  image

image

image

image
  image

image

image

image
А это камон с изображением хорагая
http://japanblog.su/post177634904/  








Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032142
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930