Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 23:16 - МЕТОДИ НА САМОВЪЗПИТАНИЕ - БЕИНСА ДУНО - 20.06.2011
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1215 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2011 23:20


 ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАНА

стихове за размисли

20.06.2011

Глава 20.

16. Иисус й каза: Марийо! Тя се обърна и Му рече: "Равуни!" което значи Учителю.
17. Иисус й каза: не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си; но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог.
21. А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам.
22. И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго.
23. На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат.
29. Иисус му казва: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали.
30. И много други чудеса направи Иисус пред учениците Си, за които не е писано в тая книга.
31. А това е писано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име.

"Не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца" - Всяка душа, преминаваща от земния към духовния живот, остава за известно време в преходна зона, в която прави разбор на целия си житейски път. Отчита успехите или грешките си и набелязва новия си път на развитие. Той може да е свързан с ново прераждане, за да се изправят допуснатите грешки или за да се получи  по-високо духовно посвещение, като се изучи закона на смаляването и жертвата - това, което направи Христос. Едва тогава душата се отправя към определеното й небесно жилище. А мястото на Иисус бе отдясно на Отца,  там откъдето произтича Силата на Духа. Тази Сила Той предаде на своите Ученици, а с нея и правото да съдят делата човешки. Това означава, че апостолите решават кои от стремящите се са достойни да станат техни последователи и на свой ред да бъдат осветени чрез Духа. Не е достатъчно само да се стремиш. Нужно е да направиш Словото свой живот, а живота си да превърнеш в пътеводен факел за другите.

Глава 21.


3. Симон Петър им казва: отивам да ловя риба. Казват му: ще дойдем и ние с тебе. Излязоха и веднага се качиха на кораба, ала нищо не уловиха през нея нощ.
4. А когато се вече разсъмна, Иисус застана на брега; но учениците не познаха, че е Иисус.
6. А Той им рече: хвърлете мрежата отдясно на кораба, и ще намерите. Хвърлиха, и не можаха вече да я измъкнат поради многото риба.
7.
Тогава ученикът, когото Иисус обичаше, каза на Петра: Господ е. 
10. Иисус им казва: донесете от рибата, що сега уловихте.
11. Симон Петър отиде, та извлече на земята мрежата, пълна с едри риби, на брой сто петдесет и три;  и макар да бяха толкова, мрежата се не съдра.
14. Това беше вече трети път, как Иисус се яви на Своите ученици, след като възкръсна от мъртвите.
15. А когато се неаобядваха, Иисус казва на Симона Петра: Симоне Ионин, любиш ли ме повече, отколкото тия? Петър Му казва: да, Господи! Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите агънца.
16. Казва му пак втори път: Симоне Ионин, любиш ли Ме? Петър му казва: да, Господи! Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите овци.
17. Казва му трети път: Симоне Ионин, обичаш ли Ме? Петър се натъжи, задето третия път му каза: обичаш ли Ме? и Му рече: Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите овци.
18. Истина, истина ти казвам: когато беше по-млад, сам се опасваше и ходеше, където си щеше; а кога остарееш, ще простреш ръцете си, и друг ще те опаше и поведе, където не щеш.
19. А това Той рече, като даваше да се разбере, с каква смърт Петър ще прослави Бога. И като рече това, казва му: върви подире Ми.
20. А Петър, като се обърна, вижда, че върви подире му ученикът, когото Иисус обичаше, и който на вечерята се бе облегнал на гърдите Му и рекъл: Господ, кой ще Те предаде?
22. Иисус му казва: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е? Ти върви подире Ми.
24. Този е ученикът, който свидетелствува за тия неща и ги написа; и знаем, че свидетелството му е истинно.
25. Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги. Амин.

Рибата се приема за символ на Християнството, защото еврейските букви, с които на разпятието Христово бе изписано: "Иисус Христос Цар Иудейски" се четат като "ихтиус" или риба. Рибата пък, която уловиха апостолите, след като Иисус им се яви след възкръстването си от смъртта, бяха последователите на Учението Христово, които Учениците му щяха да имат. Отново всичко е предначертано. Всеки трябва да измине определения път до посвещаването му в Духа. Числото на уловената риба е 153 = 1+5+3 =9, т.е. времето определено за апостолите и техните последователи е също точно определено и то съставлява един завършен цикъл от развитието на човечеството. След него започва нов етап. "1" е Духът; "5" е човекът; "1 и 5" - човекът приел Духът; "3" - човекът приел духът е вече Син Божий и е свързан с Бог в триединството "Отец - Син - Дух".

Петър три пъти се отказа от Христос. Христос три пъти го попита, дали Го обича. Това звучи като опрощение на всяка слабост, допусната от апостола. Пътят на Христос беше да прослави Името Божие и да извести на човечеството, че то чрез Духа има Живот вечен. Пътят на Христос бе белязан с огромна Любов, Саможертва и Преданост към Отца,  и към неговото наследие - човешкия род. Всичко това Той завеща на своите Ученици. Тяхната смърт също бе за прослава на Отца - те също като Христос получиха своето възкресение и Слава. Това са етапите на духовното посвещение. За да извървиш този Път, трябва да имаш в себе си огромна Любов и към своя Създател, и към тези, които рано или късно ще се нарекат Синове Божии. Амин
pandor.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/06/10/metodi-na-samovyzpitanie-beinsa-duno.762684




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032670
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930