Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 19:01 - МЕТОДИ НА САМОВЪЗПИТАНИЕ - БЕИНСА ДУНО - 19.06.2011
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2011 22:03


  ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАНА

стихове за размисъл

19.06.2011

Глава 18.

4. А Иисус, знаейки всичко, каквото щеше да стане с Него, излезе и им рече: кого търсите?
5. Отговориха Му: Иисуса Назорея.
6. И като им рече: Аз съм, те се дръпнаха назад и паднаха на земята.
11. Но Иисус рече на Петра: тури ножа си в ножницата; да не изпия ли чашата, която Ми е дал Отец?
12. Тогава четата и хилядникът и слугите иудейски хванаха Иисуса и Го вързаха.
36. Иисус отговори: Моето Царство не е от този свят: ако беше царството Ми от тоя свят, Моите слуги щяха да се борят, за да не бъда предаден на иудеите; но сега царството Ми не е оттук.
37. Аз затова се родих, и за това дойдох на света, за да свидетелствам за истината; всякой, който е от истината, слуша гласа Ми.
38. Пилат Му рече: що е истина? И като каза това, пак излезе при иудеите и им рече: аз не намирам никаква вина у Него.
39. Но у вас има обичай, да ви пускам едного за Пасха; желаете ли да ви пусна Царя Иудейски?
40. Тогава пак закрещяха всички, казвайки: не Него, а Варава. Варава пък беше разбойник.

Иисус знае всичко, което трябва да стане с него. Той знае какви са мислите на хората, предвижда техните реакции и дирижира събитията. Христос пита преследвачите си, кого търсят. Те казват: "Иисуса Назорея." Той отговаря: "Аз съм" и преследвачите се дърпат назад и падат на земята.  След това казва:"да не изпия ли чашата, която Ми е дал Отец?", това е моментът, в който той приема да изпълни Волята Божия, т.е. да стане изкупителния агнец за човечеството. Едва тогава хилядниците го хващат. Каква  странна реакция на въоръжен отряд преследвачи, изправен пред един беден и невъоръжен човек, който при това сам се предава. Коя е силата, която кара въоръжените хилядници да паднат на земята пред "жертвата" си? Христос произнася: "Аз съм"  и чудото става. "Аз съм" е свещенното Име Божие, дадено на Мойсей. Сега Бог свидетелства за Себе си чрез Иисус. И Мойсей и Иисус са различни проявления на Бог = Висшия Разум, дошъл да донесе определено знание на човечеството, за да го изведе на един по-висок етап на развитие. Бог в ролята на Мойсей донесе законите - възпитателната мярка, основата, върху която могат да се изграждат добродетелите. Бог в ролята на Иисус,  донесе Учението за Любовта. То разкри на човечеството Истината за неговия произход - плътта е временна, Духът е вечен. Всеки има  Духа в себе си, но ограничен в неговата индивидуалност. Всеки носи определени качества на Духа, които трябва да развие и обогати в земния си живот. Ние всички сме части на Духа, но оставаме винаги свързани в Неговата цялост. Във всеки е кодирано Името Божие. Ние всички казваме "аз съм", но Силата и Властта на Това Име се дава само на най-чистите, най-любящите, най-жертвоготовните, най-добротворните. Фактът, че хилядниците се прекланят пред Божието Име, недвусмислено говори, че духът, вложен в тях е разпознал Божия Дух.  От друга страна се потвърждава Истината, че хората съществуват едновремено в две реалности - тази на Духа и тази на плътта. Нашите Дух и Душа са чисти, носят в себе си всички добродетели. Като Дух и Душа дори хилядниците се прекланят пред Висшата Разумност и Любовта. Плътта носи в себе си изкушенията - чревоугодничество, похот, страст, които раждат всички пороци. Духът и плътта в земния живот са в противоборство. Задачата на богочовека е да укрепне в Духа, за да победи плътта и смъртта.

"Моето Царство не е от този свят" - Хората все още не съзнават своята връзка с Духа. Ако познаваха Неговата Сила и Власт да твори Добро, ако съзнаваха, че Той е носител на всички блага в Живота, те щяха да се хвърлят да го спасяват. Пилат, у когото съзнанието е на много по-висока степен на развитие, прозря тази Истина. Той не само отхвърли всякаква вина от Христос, но Го  призна за Цар и тази титла написа над разпятието му.

Защо, обаче, тези, които станаха свидетели на всички чудеса, които извърши Христос, които го следваха по петите, за да чуят животворните Му думи, предпочетоха разбойника пред Него. Христос пося семето на новото Учение, но то трябваше да покълне, да израсте и тогава да даде плод. И до ден днешен човечеството решава дилемата да бъде плът или да се осъзнае като Дух. Изборът на разбойника показа плода на плътта.


Глава 19.


5. Тогава Иисус излезе вън с трънения венец и в багреница.
7. Иудеите му отговориха: ние имаме закон, и по нашия закон Той трябва да умре, защото Себе Си направи Син Божий.
8. Когато Пилат чу тая дума, повече се уплаши.
9. И пак влезе в преторията и рече на Иисуса: отде си Ти? Но Иисус му не даде отговор.
10. Пилат Му казва: на мене ли не отговаряш? Не знаеш ли, че имам власт да Те разпна, и власт имам да Те пусна?
11. Иисус отговори: ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише; затова по-голям грях има оня, който Ме предаде на тебе.
12. От това време Пилат търсеше случай да Го пусне. Иудеите обаче викаха и казваха: ако пуснеш Тогова, не си приятел на кесаря. Всякой, който прави себе си цар, е противник на кесаря.
15. Ала те завикаха: премахни Го, премахни, разпни Го! Пилат им казва: вашия Цар ли да разпна? Първосвещенниците отговориха: ние нямаме друг цар, освен кесаря.
16. И носейки кръста Си, Той излезе на мястото, наречено Лобно, по еврейски Голгота.
21. А първосвещенниците иудейски казваха на Пилата: недей писа: Цар Иудейски, но че Той каза: Цар Иудейски съм.
22. Пилат отговори: каквото писах, писах.
34. но един от войниците прободе с копие ребрата Му, и веднага изтече кръв и вода.


Христос след мъченията излезе пред тълпата с трънен венец и багреница. Тръненият венец е символ на страданията, през които трябва да премине всеки човек, за да освободи съзнанието си от всички стари модели и привички, които го правят роб на плътта. Само след страданието иде просветлението, иначе плътта предлага всякакъв род унищожителни и заробващи "сладости". Багреницата е символ на властта. Всеки, който успешно мине през страданията, става господар на Живота си.

"Ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише..." - Библията е един велик сценарий, създаден от Висшия разум, а всички ние сме актьорите, участващи във филма по този сценарий. Всеки, според ролята си, играе по определени правила. Не се допускат отклонения. На много места се казва, че са искали да хванат Иисус, но още не му било дошло времето. Иисус, като представител на Висшия разум познава целия сценарий. Той знае как ще протече живота му, знае какво ще се случи и с другите актьори. Филмът е създаден с учебна цел и в него е заложен щастлив завършек за цялото човечество. Всеки човек трябва да възстанови в себе си връзката с Духа, за да се изгради едно ново общество на основата на всеобщи Мир и Любов. Сценарият обхваща човешкото съзнание във всички степени на неговото развитие, показва пътищата, по които се върви към общата цел и резултатите от избора. Четейки Библията сме съпричастни само към онези типажи, които са близки до нашето собствено разбиране, т.е. ние се самоопределяме като степен на развитие на съзнанието. Който успее да вникне в дълбокия смисъл на Словото, може да направи огромен скок в съзнанието си. Наградата на този човек е в плът да види Царството Божие.

pandor.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/06/10/metodi-na-samovyzpitanie-beinsa-duno.762684



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032478
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930