Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 05:39 - МЕТОДИ НА САМОВЪЗПИТАНИЕ - БЕИНСА ДУНО - 16.06.2011
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2011 19:59


ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАНА

стихове за размишление

16.06.2011


Глава 12.

3. Мария пък, като взе литра нардово чисто, драгоценно миро, помаза нозете Иисусови, и с косата си отри нозете Му; и къщата се напълни с благоухание от мирото.
4. Тогава един от учениците Му, Иуда Симеонов Искариот, който щеше да Го предаде, рече:
5.
защо да се не продаде това миро за триста динария, и парите да се раздадат на сиромаси?
6.
Това каза той, не че се грижеше за сиромасите, а защото беше крадец. /Той държеше ковчежето, и крадеше от онова, каквото там пускаха./
7. А Иисус рече: остави я; тя е запазила това за погребението Ми.
8. Защото сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога.
13. взеха палмови клончета и излязоха да Го посрещнат, като викаха: осана! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев.
14. А Иисус, като намери едно осле, възседна го, както е писано:
15. "не бой се, дъще Сионова! Ето, твоят Цар иде, възседнал осле."
19. А фарисеите казаха помежду си: видите ли, че нищо не помага? Ето, цял свят тръгна подире Му.
23. Иисус им отговори и рече: дошъл е часът да се прослави Син Човеческий.
24. Истина, истина ви казвам: ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод.
25. Който обича душата си, ще я загуби; а който мрази душата си на тоя свят, ще я запази за вечен живот.
26.
Който Ми служи, нека Ме последва; и дето съм Аз, там ще бъде и Моят служител. И който служи на Мене, него ще почете Моят Отец.
27. Душата Ми сега се смути, и що да кажа? Отче, избави Ме от тоя час? Но затова и дойдох на тоя час.
28. Отче, прослави името Си! Тогава дойде глас от небето: и прославих, и пак ще прославя.
30. Иисус отговори и рече: не за Мене беше тоя глас, а за вас.
31. Сега е съд на тоя свят; сега князът на тоя свят ще бъде изпъден вън.
32. И кога Аз бъда издигнат от земята, всички ще привлека към Себе Си.
35. Тогава Иисус им рече: още малко време светлината е с вас; ходете, докле имате светлина, за да ви не обгърне мрак; а който ходи в мрака, не знае къде отива.
36. Докле имате светлината, вярвайте в светлината, за да бъдете синове на светлина. Като каза това, Иисус се оттегли и скри от тях.
37. Ако и да бе направил Той толкова чудеса пред тях, те пак не вярваха в Него.
38. за да се сбъдне казаното от пророк Исаия слово: "Господи, кой повярва на това, що е чул от нас? И кому се откри мишцата Господня?"
39. Те затова не можаха да вярват, защото Исаия още е рекъл:
40. "Тези люде, ослепиха очите си и вкамениха сърцата си, та с очите да не видят и със съре да неразумеят, и да се не обърнат, за да ги изцеря."
43. защото бяха обикнали повече човешката слава, отколкото Божията слава.
44. А Иисус издигна глас и рече: който вярва в Мене, не в Мене вярва, а в Оногова, Който Ме е пратил;
45. и който вижда Мене, вижда Оногова, Който Ме е пратил.
46. Аз светлина дойдох в света, щото всякой вярващ в Мене да не остане в тъмнината.
47.
И ако някой чуе думите Ми, и не повярва, Аз няма да го съдя, защото не дойдох да съдя света, а да спася света.
48. Който отхвърля Мене и не приема думите Ми, има кой да го съди: словото, що казах, то ще го съди в последния ден.
49. Защото Аз от Себе Си не говорих; но Отец, Който Ме прати, Той Ми даде заповед, що да кажа и що да говоря.
50. И зная, че Неговата заповед е живот вечен. И тъй, което Аз говоря, говоря го тъй, както Ми е казал Отец.

"Ако житното зърно не умре, остава си само, ако ли пък умре, принася плод много." - За да приемем новото учение, трябва да се освободим от всички стари и погрешни модели, които някога може би са били нужни като методи на възпитание. Новото сега е: Ние сме Дух и Душа. За тях няма смърт. Не трябва да се страхуваме от смъртта. Тя е преходно състояние. Освобождаваме се от телесната обвивка, която ни задържа във физическия свят и ни помага да си научим уроците. Духовното тяло е това, което ще направи възможно съществуването ни в духовния свят. От физическия свят извличаме само  знанието и добродетелите, до които сме достигнали. Според тях  отиваме в едно или друго ниво на духовния свят, за да продължим да се обучаваме. Съвършената Любов е източник на всички знания. На нас ни се дава с Любов и ние с Любов трябва да даваме. Така се запазва принципа на Любовта между всички създания и творения. Когато плътта доминира, е много трудно, почти невъзможно да се приемат тези твърдения. Затова трябва да се осъзнаваме като Дух и Душа.Тогава Духът ще работи в нас и ще направи този преход възможен. Трябва да накараме сърцата си да обичат, за да се свържем с Духа. Само той оживотворява. По същия начин младият кълн съблича старите обвивки и ги оставя да изгният в земята, за да се отправи стремително към Слънцето и да даде плод. Христос, изпълнявайки "заповедите" на Отца Си постигна вечен живот. Тези заповеди са само методи да браним сърцата и умовете си от унищожителните пороци. Пътят към Красотата, Мира, Съвършенството е показан. Може да го извърви само онзи, който има безгранична Вяра, Стремеж и Любов.
   "Който обича душата си, ще я загуби, а който мрази душата си на този свят, ще я запази за вечен живот" -Който обича душата си, ще раздаде всичките й блага на ближните си и ще съхрани Любовта не само в себе си, но и в душите на ближните.  Да мразиш душата си на този свят, значи да не я подхранваш с вредните емоции от плътски страсти и удоволствия /"угаждам си на душичката"/, а да запазиш чистотата й, защото само тя е залогът за вечен живот.

"Отче, прослави Името Си. И прославих и пак ще прославя!" "Няма слуга по-горен от господаря си и пратеник по-горен от оногова, който го е пратил." - В човешкото общество се казва, че можеш да настигнеш и задминеш учителя си. Това е така, защото човекът е смъртен и знанието му е ограничено. Всеки нов човек е носител на нови, по-напредничави знания. Раждаемостта е едно от условията да се въплъщават напреднали души, които да внасят новите знания и да стимулират развитието на човешкия род. В духовния свят, обаче, Духът е безсмъртен, а прогресът му непрекъсваем. Така че един високоразвит Дух - Учител никога не може да бъде достигнат от своите ученици. Когато те достигнат неговото ниво, Той ще е на друго много по-високо. Степента на съвършенство определя йерархията в духовния свят. Съвършенството изключва съмнението и грешките. То изисква абсолютна Любов и Вяра от последователите си, и създава  ненарушима хармония. Иисус показва пълно подчинение на Волята Божия и заявява, че изпълнява или казва само това, което Бог Му е казал.  Ако се изкушим да разсъждаваме по плътски, веднага ще Го набедим, че е подмазвач, нагаждач, подлизурко или че се стреми към по-висок пост. Всъщност Той действа с абсолютната убеденост, че Бог е съвършен, непогрешим, добротворен, и че Любовта му е неизменна. Той знае, че Бог Го поставя на много тежки изпитания, но винаги е с Него. Бог го превежда през смъртта, но Му е обещал живот вечен. Човешкият Син Христос се смущава от това "жестоко" предизвикателство, но знае, че Този, който Го води няма да измени на Любовта си. А Синът Божий казва: Да бъде Волята Ти!" , защото вярва в плана на Висшия Разум да спаси Човечеството и Него Самия.  Всъщност Христос ни дава отличен пример как да изпълняваме волята Божия. Когато служим на Бога, трябва напълно да изключим човешките си разбирания, трябва да се смирим пред Неговото недостижимо съвършенство и с вяра да следваме Словото Му. А как ще познаем истинските последователи на Христовото Учение: "Нова заповед ви давам, да любите един другиго: както ви възлюбих, тъй и вие да любете един другиго. По това ще ви познаят, че сте мои ученици, ако любов имате помежду си."

  Глава 13.
viewat.org/
bg360.net/pano/jerusalem/church-holy-sepulchre.php
www.nylocations.com/360-panorama/kotel-western-wall/
1. Пред празник Пасха Иисус, знаейки, че е дошъл часът Му да премине от тоя свят към Отца, и понеже бе възлюбил Своите, които бяха в света, Той ги възлюби докрай.
2. И във време на вечеря, когато дяволът бе вече вложил в сърцето на Иуда Симонов Искариот да Го предаде,
3.
Иисус, знаейки, че Отец всичко Му е предал в ръцете, и че от Бога е излязъл и при Бога отива,
5. после наля вода в умивалника и почна да мие нозете на учениците и да и отрива с убруса, с който бе препасан.
7. Иисус му отговори и рече: което върша Аз, ти сега не знаеш, а после ще разбереш.
8. Петър му казва: няма да умиеш нозете ми вовеки. Иисус му отговори: ако те не умия, нямаш дял с Мене.
10. Иисус му казва: умитият има нужда само нозете си да умие, защото цял е чист; и вие сте чисти, ала не всички.
11. Защото Той знаеше, кой щеше да Го предаде, затова и рече: не всички сте чисти.
12. .........знаете ли какво ви направих?
13. Вие Ме наричате Учител и Господ, и добре казвате, понеже съм такъв.
14. И тъй, ако Аз, Господ и Учител, ви умих нозете, то и вие сте длъжни да умивате нозете един другиму.
16. Истина, истина ви казвам: няма слуга по-горен от господаря си, нито пратеник по-горен от оногова, който го е пратил.
17. Ако знаете това, блажени сте, кога го изпълнявате.
18. Не за всички ви говоря: Аз зная, кои съм избрал. Но да се сбъдне Писанието: "който яде с Мене хляб, дигна против Мене петата си."
20. Истина, истина ви казвам: който приема, когото Аз пратя, Мене приема; а който приема Мене, приема Оногова, Който Ме е пратил.
21. Като каза това, Иисус се смути духом, засвидетелствува и рече: истина, истина ви казвам, че един от вас ще Ме предаде.
26. Иисус отговори: онзи е, комуто Аз натопя залък и подам. И като натопи залъка, подаде го на Иуда Симонов Искариот.
27. И тогава, подир залъка, сатаната влезе в него. А Иисус му рече: коквото ще вършиш, върши по-скоро.
28. Когато той излезе,  Иисус рече: сега се прослави Син Човеческий, и Бог се прослави в Него.
32. Ако Бог се прослави в Него, и Бог ще Го прослави в Себе Си, и веднага ще Го прослави.
33. Чеда, още малко съм с вас. Ще Ме дирите, и както казах на иудеите, че където отивам Аз, вие не можете да дойдете, и вам казвам сега.
34. Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго.
35. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.
37. Петър Му рече: Господи, защо не мога да дойда подире Ти сега? Душата си за Тебе ще положа.
38. Иисус му отговори: душата си ли за Мене ще положиш? Истина, истина ти казвам: не ще пропее петел, докле три пъти не се отречеш от Мене.

Краката представляват нашите Добродетели. Те са основата на човешкото тяло. Значи в основата на живота си трябва да поставим Добродетелите. Десният крак е свързан с ума, левият - със сърцето.
Защо Иисус е умил краката на апостолите преди Възнесението си? Отговор от Беинса Дуно: " Краката на добрия човек са винаги чисти. Обаче като не живее добре, той всякога ходи с кални крака. Докато е на Земята, положението му не е много лошо, защото на всяка стъпка има чешми, дето може да мие краката си /Добродетелите се постигат чрез прилагане на Словото. То е средство за пречистване на съзнанието/. Отиде ли на онзи свят с кални крака /нарушени добродетели - неизправени грехове/, по никой начин няма да го пуснат да влезе вътре. Там няма чешми. /Водата е символ на Чистотата/. За да измие калните си крака, човек трябва да използва водата, която носи със себе си /сълзите от разкаянието/. Употреби ли тази вода за измиване на краката си, той ще се  лиши от нея и ще живее във вечна жажда. Като знаете това, вие трябва да живеете добре, краката ви винаги трябва да бъдат чисти. Не оставяйте нито едно петно на краката си. Видите ли малко кал на краката си, веднага ги измийте. Във физическия свят водата е в голямо изобилие. Следователно не оставяйте калта да засъхва на краката ви.  Видите ли, че някой човек мие краката си по няколко пъти на ден, ще знаете, че животът му не е много добър. От много миене той е осиромашал". Христос е предал учението си в пълнота на тези, които са най-чисти по ум и сърце - апостолите, и които в последствие стават най-чисти проводници на  Словото, т.е. приемат Духа в себе си и предават Знанията му на другите. За да запазят чистотата си, те трябва да опазят Добродетелите си и да възпитават Добродетели в  последователите си.
"Който яде с мене хляб, дигна против мене петата си." - "Хлябът" е Словото. Петата - добродетелите. Никой, който се е отдал на греха, който служи на плътта си, не може да възприеме Словото, т.е. да служи на Любовта. Такъв отхвърля всички Добродетели, защото те не го ползват да задоволи капризите на егото.
  pandor.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/06/10/metodi-na-samovyzpitanie-beinsa-duno.762684
www.aobg.org/lecture.php
www.beinsadouno.com/old/lectures.php
www.svetlinavastrology.com/poznaniya-za-visshite-svetove/vtora-chast




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1029704
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031