Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2011 16:29 - СМЕХОТЕРАПИЯ
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2156 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.05.2011 01:06


Лечение със смехотерапия /видео/
Източник: ПОТВ 13:21 / 24.04.2010
image ©

Ако се смеете от сърце по половин час на ден, ще се спасите от всички болежки. Ще нормализирате кръвното и ще понижите холестерола и захарта. Може дори и да отслабнете. Поне така твърди психологът от Армения Моника Балаян. Тя организира курсове по смехотерапия в библиотеката "Иван Вазов". Смехотерапията започва да се развива през 70-те години на миналия век в Съединените Щати. Според Моника Балаян у всеки човек е заложено да се смее искрено и дълбоко още от детството. Трябва само да му се помогне малко. За целта има специални упражнения за снемане на напрежението. Моника Балаян твърди, че до третия ден на осемдневния курс на терапията всички вече се смеят от сърце. В курса работят и по методиката на доктор Бейтс, която коригира късогледство и далекогледство с упражнения за отпускане на очите. Моника Балаян ще бъде в Пловдив до вторник, след време обаче ще дойде пак.

ЗАЩО МИ Е СМЕХОТЕРАПИЯ. ТЕОРИЯ НА ЛЕЧЕНИЕТО

monikabalayan.com/index.php

СМЯХ - ВИДОВЕ - ПРИЛОЖЕНИЕ - УИКИПЕДИЯ
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D1%8F%D1%85

ДЕТСКИ СМЯХ - ВИДЕО
www.vbox7.com/card:c5b28243

www.vbox7.com/card:879872fb

Чудото смехотерапия   Препоръчай139 10 април 2011 | 10:06 image 815 Видяна | Коментари: 1

Оказва се, че смехът е цяло чудо и неслучайно магическите му свойства се прилагат като съвсем реален терапевтичен метод, носещ названието смехотерапия.

В много от страните на Европейския съюз, в САЩ смехотерапията е широкоизползвана и доказала значението си методика. За съжаление у нас тя е слабопозната и практически неприложима нито в училищата, нито в учрежденията и организациите.

А причините това да бъде променено са толкова много.

Всъщност, със сериозното изучаване на влиянието на смеха учените се занимават от 70-те години на миналия век. В Америка има повече от 600 специалисти в областта – както теоретици, така и практици.

Когато някой се смее, в мозъка му се отделят хормона на щастието, ендорфини и той започва да се възприема като щастлив и защитен от всичко и всички. Изследванията сочат, че този, който обича да се смее и възприема живота с не малка доза ирония не страда от невроза.

По ефективност смехът може да бъде сравнен с добрата аЧудото смехотерапияеробна гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се рамената, гръдния кош, вибрира диафрагмата, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (което премахва няколко вида главоболие). Също както при физическите натоварвания се учестява серцебиенето, понижава се нивото на холестерин.

          image

Оптимизира се дишането, рязко се подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите.

Смехът стимулира дейността както на имунната, така и на нервната системи, успокоява болката, намалява стреса и нормализира работата на храносмилателната система. Той стимулира изработването на лимфоцити (клетки, борещи се с инфекциите) и ендорфини (веществата, блокиращи болката).

Хуморът задейства и механизмите на ума. Доказано е, че смехотерапията не само подобрява настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, защото докато се смеем, се увеличава кръвообращението

Смехът е мощен адаптивен механизъм за човека към заобикалящата го среда, показател на душевно и физическо здраве.

Интересен факт е, че само смехъЧудото смехотерапият не би бил достатъчен, за да се справим с проблемите. Когато се докоснат чувствата, плачът често е необходими спътник на смеха. Защото всички начини на катарзис са необходими, за да се почувства човек в хармония със себе си и света. Но смехът е може би най-важният, защото той освобождава три емоции (гняв, възбуда и скука) при това той е най-приятен и най-лесно приемлив.
Важно е да се знае, че смехотерапията съвсем не се свежда до шеги, нито до омаловажаване проблемите на пациента. Със съдействието на клиента си психотерапевтът работи, за да помогне в намирането на инструментите за създаване на смехови катарзис.

Но вие не чакайте да стигнете до тази необходимост. Използвайте смеха като мощно оръжие срещу рутината, стреса и напрежението всяка възможна минута. Търсете си често поводи да се посмеете с ваши близки, приятели и колеги, за да се радвате на живота такъв, какъвто е – с всички те му лица и цялото му многообразие.

image

СМЕХОТЕРАПИЯ - ВИДЕО
www.youtube.com/playlist











Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032013
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930