Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 01:44 - Символите на Кундалини
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2673 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2011 14:08


image

Символите на Кундалини в различни култури са разнообразни. Моисей я вижда под формата на горящия храст и като змия. По време на извеждането на израелтяните от Египет те изгубват вяра и биват нападнати от страховити змии, та Бог казал на Моисей: „направи змия и я сложи на прът и стори така, че всеки, който е ухапан от змия, щом го зърне, да живее. И Моисей направи змия от мед, и я сложи на пръта и стана така, че ако люта змия беше ухапала човек, когато той погледнеше медната змия, живееше”.

Кундалини подхранва Дървото на живота в нас и лежи навита като змия, поради което е наричана „Змийската сила” (позната ни и от символа на фармацията). Гностиците разбират змията като гръбначния стълб. В древногръцката, а и по-късно в римската митология откриваме Асклепий, богът на медицината, който държи тояга с навита около нея змия. Тоягата представлява основната опора на човешкото тяло – гръбначния стълб и разположения в него гръбначен мозък като физическото местоположение на Сушумна. В Рим използват същия символ, наречен кадуцей или жезълът на Меркурий. Едната или двете змии навити около тоягата символизират Кундалини, която се издига по финия енергиен канал Сушумна в двойна спирала, докато за алхимиците тя е символ на метаморфоза.

image

Християните я наричат отражение на Светия Дух и почитат нейните проявления като огнени езици над главите на апостолите по време на тяхното събиране на Петдесетница. Символът от Стария завет става значим в християнството, когато Христос препоръчва събуждането на Кундалини като истинска съдба не само на израиловото племе, но и на всички християни: „И както Моисей вдигна змията в пустошта, дори и като синове човешки може да бъдете издигнати. И каквото остане в него, ни би загинало, а ще има вечен живот.”

image

Много интересна роля е приписана на змията като Божии посланик в мита за грехопадението в Битие на Библията. Според известният изследовател на световния фолклор Джон Фрейзър в Райската градина е имало две дървета – дърво на живота и познанието и забраненото дърво на смъртта – но Адам и Ева отхапали от по-примамливите плодове на дървото на смъртта, а дървото на живота било изоставено и по-късно пазено с мечове от архангелите (Михаил и Гавраил, или Ида и Пингала Нади). Змията е трябвало да донесе на първите хора добрата вест за съществуването на дървото на живота и познанието, но Адам и Ева не разбрали нейното послание.

В Притчи Соломонови Кундалини отново присъства като Дърво на живота и Шечина (Шехина, т.е. обитание) и преминава през десет колела (чакри), наречени сефериоти, разположени на седем нива:
„ 18. Тя е дърво на живот на ония, които я придобиват, и блажени са, които я запазват.”

image

На Запад сакрумът е символизиран от знака на Водолея и от Свещения граал, съдържащ живата вода.

Богомилите в България също говорят за Огнения дракон, а за древните ацтеки Кундалини е Кетцалкотлатъл, Пернатата огнена змия, която е непорочната сестра на Кетцелкоатъл, господарят на живота и смъртта. И двете божества на ацтеките се раждат от непорочно зачатие, но братът – великият бог – умира, защото пиян насилва сестра си.

Историята за Пернатата огнена змия на ацтеките онагледява факта, че в наши дни, особено на Запад, Кундалини се ползва с недобра репутация, на нея се гледа като на „примамлива опасност”, поради неправилното схващане за нейната природа и най-вече поради вредните практики за нейното събуждане, използвани на Запад през 19-и и 20-и век и описани в наблюденията на известни западни психолози и психиатри през този период върху сериозно засегнати пациенти.


Тагове:   дух,   кундалини,   притчи,   чакри,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1029851
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031